Monday, 3 December 2012

Checkered Rainbow Cake!

Disebabkan ni citer kek pelangi aku punye citer pon nak colouful jugak..hihi...Selama ni aku tengok je kek pelangi ni kat blog2 orang..Nak jugak merasa kek colourful ni..Dah la cantik rasa sayang je bila nak makan..Bila datang perasaan rajin tu aku pon mulalah nak mengetest skill membaking lagi sekali..Kek ni aku buat ahad baru ni..Kat umah tgh ramai org orang sebab adik2 ipar aku tinggal sini weekend ni baru kitorang hantar dorang kelik kelante! Hehe..Kalau ramai orang confident la sket nak buat sebab nanti ramai yang tolong perabihkan kek tu..ceh budget sedap je kek dia huhu..


Aku amek resepi ni kat blog kak ita ni..Kat blog dia memang banyak giler resepi yang sedap2..Semuanya cantik2 tau dia buat..Aku ni ada angan2 nak jadi macam dia...Hehe..tapi jangan haraplah..Aku ni tangan memang tak berbedung ada je benda tak kena kalau buat kek..Tak selalu jadi..Contohnya kek yang ni..Aku gagal lagi..Kek ni bentat! Uwaaarghhh! Tension 100x...


Tapi nak tak nak aku kena truskan proses pembakaran.. Takkan aku nak buang pulak..Bila dah siap bakar semua lapisan aku pon deco la kek tu mcm chef2 lain buat..Hihi..Comot giler..Memang tak semengah betul keje mama ameer ni..Hihi..Tapi rupa tu ader la..cuma kek tu je yang kurang naik..Sepatutnya kek tu tinggi kalau aku gabungkan semua lapisan tu..Tapi yang aku punye ketot sebab kek tu tak naik dgn baik! Geram tau! Takpe aku nak repeat..Nak jadi cantik mcm orang lain buat..entah mana silapnya..Aku rasa aku dah follow resepi tu step by step..Huh


Kebetulan dorang kan ramai aku arahkan sorang2 kacau adunan mengikut warna febret memasing..hehe..senang kan..Macam happy je buat kek ni sebab dia bermain dengan warna..Kalau dia naik lagi aku happy..Rasa dia mcm ok tapi agak keras sikit..Dia tak gebu & lembut yang sepatutnya terjadi..cewah...


Jom layan gambar syayeeee.....


Adunan mengikut warna pelangi..Ramai yang tukang kacau..hihi



Ni antara step nak buat checkered..hehe konon2nya nk buat lain cketla..taknak buat belang2 biasa..



Tadaaa..siap..comot giler aku sapu cream+cheese..Aku nak cepat sebab nak masak nasi pulak..Padahal memang tak reti nak kasi cantek pon haha



Rainbow Checkered Cake!!



Close Up!!



Hihi..ada kisah sebalik petak2 tu..Laki aku ingat aku potong kecik2 then aku susun2 jadi macam ni..Tak kuasa aku hokey kalau step dia seremeh itu! Biar dia ingat aku buat mcm tu sampai bila2 nak suruh dia kagum aku lebih cket..HAHA
~sekian~





1 comment:

pink heart said...

yummy yummm!! rajinnye 'mengoteh'..(^^)..