Friday, 28 December 2012

Dinner Fairy Tales!

Salam Uolsss..
Lama giler kot tak update..Rasa malas melanda-landa pulak..Nak pulak time hujan tak henti2 camni..Memang keje nye duk dalam selimut jerla...Nak membaking pon malas...


Hari ni pon malas jugak..tapi semua keje pon dah beres tunggu jam punch card melenting jer..So aku isikan la waktu terluang ni dgn memblog..hee..Minggu ni busy giler ..Semua payment nak kena settle..Mencik taw..Kalau orang push2 ni lagi la aku buat keje huru hara..Bagi aku buat dalam keadaan tenang barulah kewl! Ish!


Dah lama nak citer pasal malam ni..dah basi dah pon..Tapi aku nak letak gambar jerla..Gambar pon tak cantik...Hp canggih saya takde flash..So semua gambar gelap sebab dalam dewan tu pasang lampu romantik2 gitew..Kalau korang nak korek hidung curik2 boleh..orang takkan nampak..Wahahaha..joking!

 Kecut urat saraf aku pakai dress tu tahu..Dada aku macam kena tekan2 ngn gajah..Adehh nak nafas pon senak..Tu la orang pompuan sanggup terseksa semata2 nak kelihatan divas! heee...Makan pon kena control..Takle nak sumbat semua..Ikutkan hati aku semua makanan aku nak sebat..hehe..

Jomla layansss gambar yang tak berapa nak cantek tu ....




Gambar ni masa mula2 sampai..sempat lagi aku nk bergambar kat tepi pokok krismas ni sebelum masuk dewan tu..heee





With My Boss..






Aku dapat cabutan bertuah!! Alhamdulillah...Baru nak suap makanan no aku kena panggil..Cepat2 aku bangun..kain aku tersangkut pulak kat kerusi orang sebelah..Nasib baik aku tak tersembam atas lantai tau!


  

Cis..Pinjam boss aku punye..Heee..Abg aku cakap mcm burung ciak...Cis!
 




Menu atas meja makan..Heee...




Ni jerla gambar yang aku sempat snap..Sebab gambar tak cantik tu aku malas nak amek tu..Masa ni orang kat depan tu tengah menari poco2! Aku nak join tapi tak reti.. =)



Masa mula2 nak pergi tu segan jugakla kot2 kita je yang beriya2..Entah2 orang lain pakai baju kurung jer..Sekali aku masuk..Amek kau nyah! Segala rupa senderella ade tau..ahli sihir pon ada...Macam2..Tapi dorang semua seksi2..Awww..Tak shukeee taw! Hehe..



Malam tu ada persembahan atas pentas..menari..karoke..Makanan pon tak henti2 hantar..Aku je yang kena tapis sebab takut koyak baju orang..hehe..Apepon malam tu best dan memberi seribu kenaangan tuk kami.. =)

Thursday, 20 December 2012

My Heroesss! Mama sayang Uollss Ketat2!


Assalamualaikum.....

Lately ni banyak betul keje..Macam biasa la bila hujung tahun semua benda nak kena tutup..Semua nak kena settle sebelum masuk tahun baru..Sampai cuti pon kena beku..Cis! Arhh tak boleh secara baik aku bwt secara jahat..ngeh3..Keadaan memaksa diriku untuk berbuat demikian.. =)

Malam ni malam buget jadi retis ! Jup lagi nak kena amek baju..Mintak2 la padan ..Kang kalau ketat mau terkoyak baju orang tu..Rasa macam over excited pulak..hubby aku siap pesan kalau nak pakai macam tu kena bawak handbag kecik yang pegang tu..HAHA..Clutch la B..Nak cakap tapi tak tahu.. =B

Memula aku nak pergi dgn adik ipar aku tu tapi dia segan pulak..Adeyhh terpaksa cari partner lain..Nasib baiklah kawan aku nak ikut..Dia ni kawan + jiran + ex Boss..hehe..So kiranya aku pergi dengan dia jerla..Hoyeee ada teman..

Hurm orang lain make up pon panggil MUA..Aku sendirik2 je..Lenjan jerla jangan jadi serupa badut udah..huhu..

Okla..nak sambung keje..

Ameer Hazim is a good boy !!




Adik & Papa..muachh!  mama syg korang berdua ketat2!




Monday, 17 December 2012

Tema : Malam Fantasi Magika (FairyTales)

Hoye...!! Aku dah dapat tiket..! Sape aku nak ajak yep..Nak ajak laki aku tak boleh ni khas untuk kaum hawa jerk..Kat dalam tu nanti ko nak menonggeng pon takpe..wawawa..


Mestilah aku nk ajak adik ipar aku...Boleh teman kalau balik lewat..Kalau tahun lepas balik pon nak dekat kul 12..Itu hubby hantar & jemput..Anak aku tinggal kat umah abang..


Tahun ni aku drive sendiri jerla dah ada teman..Takla takut...Hihi..Hubby duk umah jaga anak..Aku dah buat deal dgn dia awal2..Tq B =)

Tahun lepas tema padang pasir..ala arab2 gitew..Aku pernah bwt entry dulu..Tahun ni tema fairy tales pulak..Nanti semua orang boleh budget jadi cinderella..! Heee...Sangat excited nak pergi tahun ni punye..Mesti ramai yang pakai cantik2 macam anugerah skrin kan tema fairytale jugak...Masa tu didie alias memang giler punya stail..Orang lain dok sibok2 budget snow white dia pakai mcm witch! Memang menjadi make up dia dengan dia kendong kucing..Macam dalam citer 101 Dalmatians..Hehe hebat2..Memang ramai gak orang kutuk dia nape make up hazab sebegitu rupa..Tapi biarlah ada kelainan sikit ye dak..Dah nama pon retis mestila banyak idea nak sarung apa khennn... Lepas tu tukang sponsor pon ramai.. =)


Kitorang pon dah jumpa baju..Yeay! Tapi no sponsor2 hokay..Duit keluar dari poket memasing uollsss! Tadi lepas pergi fitting baru rasa I CANT WAIT FOR THIS FRIDAY! ( sambil goyang2 kaki) Hihi..


Nanti lah bagitau baju apa kitorang pakai..nanti tak suprise lah..Ceh budget santek sangat la...Hihi..Sekali sekala melaram apa salahnya + bonus pon dah dapat..ngeee~~~~~~~






OPOCOT OMAK KAU!! Stylo lah..Aku kepingin nak wat mata gitew..hewhewhew

#kredit to buahmulut.com




Our Ticketsss!



Sunday, 16 December 2012

Peach Cobbler!

Fuh nama pon pelik..Patutlah aku tak pernah dengar..Adik aku yang sengal tu asek request nak try..Aku pon try la dulu sebelum buat kat kg nanti..Lepas google2..tengok gambar dia aku dah boleh imagine sejenis apakah dia..hehe..Macam pie rupanya..Pheww..Aku kurang gemar ..hihi..


Lepas je aku siapkan aiskrem letak dalam peti..Aku buat ni pulak..Masa ni dah nak pukul 11..Tapi dorang tak tido lagi tgk maharaja lawak tu..hee nasib baik ada peneman..Takde la aku takut sangat duk kat dapur tu..Cis! Penakut betol!


Lepas dungdangtingtongdungdang siapp! Wah kemain sekejap nye..hehe..Seyes benda ni memang senang..Tak payah nak pakai mixer bagai..Gaul dengan senduk..Sampai aku terpikir2 betulkah apa aku buat ni..Tengok pada resepi betul dah..Tengah2 confuse tu tangan ni laju je settlekan pie ni..hihi..


Aku sendiri pon tak sabar nak tengok hasilnya..Nak rasa macam mana..Orang lain buat cantik je..tapi  yang aku punye macam tak jadi jer..HAHA.. Lenjan lah labu..Asalkan boleh makan ye dak..


Pagi esoknye aku semangat lepas semayang subuh cepat2 aku rasa pie tu..yerla malam tadi lepas masak panas lagi..hari pon dah malam..Aku pon tido dulu..Kempunan nak rasa..hihi..


Erm firstime aku rasa manis! Ishh tak suka la..Aku patut kurangkan gula..Nextime boleh buat dengan betul..Tapi bila makan dengan ais krim heaven jugak hehe..


Jom layans gambar shayeee!



Gigih aku amek gambar malam buta..Hihi..Ni gambar sebelum masak







Ni fresh baru kuar oven!







Hee taraaa...Aucak! Ni dah jadi febret my hubby & my SIL !!

Hubby cakap bila makan ni boleh reda marah dia..Hehe..Bukan apa masa makan ni dia tgh marahkan aku sebab dia balik keje aku takde..Dia takle nak masuk umah..Mula2 aku cakap dengan dia aku pergi sorang je seminar tu..Tapi anak aku tu asek merengek2 je..macam tau2 je aku nak tinggalkan dia dengan my SIL..Hurm senang aku hangkut dua2..Dia enjoy main tepi kolam..nasib baik..Lupe nak bgtau hubby..Kunci umah pulak dia takde..Muncunggg sedepa lah orang tua tu..Huhu..


Lepas tu dia mintak tambah lagi..hehehe..suka letew! bagusla ada orang tolong perabihkan..Takdela menyemak dalam peti tu..Bila cik somi suka..i pon happy..~lalalalalala~

 

 

Homemade Ice cream! Wallah

Assalamualaikum Uolsss!

Happy monday morning? Aku hari ni susah giler nak bangun pagi..lepas subuh pastu tido balik..Sampai laki aku kejut banyak kali..Dia dah siap nak panaskan enjin keta dah..Aku dok melingkar atas katil lagi.Pastu gagahkan diri bangun baring atas sofa lak..Dah mcm dugong lemas dah aku tadi..HAHA..Memang malas giler nak siap pergi kerja..Warggghhh!


Sesampai ofis aku settlekan keje apa yang patut dulu..Then barulah boleh berblog! Weehuuuu!! Very Semangat tahu!


 Weekend baru ni aku mencuba resepi baru lagi..Ice Cream & Peach Cobbler!. Seyes aku memang tak pernah dengar resepi peach cobbler tu..Adik aku yang sengal tu asek mintak tlg buatkan bila kitorang balik kg coming weekend ni..Nanti aku share kat entry lain yer..cewah!


Kebetulan pulak weekend tu aku memang nak try buat ice cream! Ilham ni aku dapat masa aku terjah blog CIK EPAL ! Sempoi blogger! Memang best baca blog dia..Kadang2 aku tergelak sesorang..


Kebetulan lagi peach cobbler tu memang sedap makan ngan ice cream..Ape lagi memang xcited bebenor aku nak buat..Selalu verangan aku deco2 apa aku masak jadi cantik..rasa tak penting tapi rupa mestik santek..Wahaha!


Gigih aku ajak laki aku kuar beli barang..Memula puas jgk nak ajak sebab dia tgh tgk tv..pastu aku guna la kaedah org pempuan..Haha..Masuk bilik dok diam2 dalam gelap..MERAJOKK!! Wahah tak tahan dah jadi mak orang masih terbawak-bawak peel lama..Hikhik..


Balik je dari giant bertungkus lumus aku prepare ramuan..Dorang sibuk nak tgk Maharaja Lawak..Aku duk sibok mix ramuan2 kat situ..Sepatah haram tak dengar apa pelawak2 cakap..Aku sengih2 jerla padang dorang..sabar yer dalam 15minit je nak pukul benda ni..Lepas pukul tu masuk perasa & pewarna then siap! Sangat senang hokay..Rasa dia memang boleh lawan Basking Robin! Haha! Joking 
T____T


Jom layanss gambar syayeee !


Wah!!  Mcm aiskem walls dalam bekas biru tu khenn! HAHA..




Heee..Nak kasi cantik taburla "Chocolate Rice"..Dalam tu aku ada masukkan nata de coco sebenarnya..tapi tak nampak sebab tenggelam..Menyemak je dalam peti tu masuk dalam aiskem tu senang..



Tengah mengeras..Uollss tolong abaikan keadaan peti aku tu..Malu nak mamposss hokay!  




Selepas semalan dalam peti..begini la rupanya! Yeay!! i did it! i did it! i did it! Heee



So? Nak try? silakan..jimat duet tak tah beli dah..rasa pon lebih kurang sama je ..Hihi..Gud Luck Uolsss!

Saturday, 15 December 2012

Review ~ Jamie Oliver's Food Revolution~

Woahh....Lepas tgk programe ni terus nak review ..tak tahan nak ckp pasal JO !! Haha.. FYI ni firstime aku tgk secara bersungguh2..Hadap betul2 tanpa berkelip2..Anak aku panggil aku bwt donno jer..Hehe..


Lepas aku tgk JOFR ni tetiba ada kesedaran dalam diri..Dan secara hormatnya aku respect kat dia tentang kesungguhan dia untuk membetulkan sesuatu yang baik..Sesape yang tak tgk meh aku citer serba sedikit ..


Dia ada pergi ke sebuah tempat yang dipanggil huntington kat America..Yang mana rakyat negara ni terkenal dengan OBES !! Dia cuba nak memperbetulkan cara pemakanan rakyat kat sana especially sekolah2 yang mana terlalu byk makanan proses daripada makanan mentah!..Yerla kanak-kanak patut dititikberatkan cara pemakanan mereka dari awal..I agree..Lepas tu dia cuba terangkan kat staff kantin kat salah sebuah sekolah tu....Sekolah tu hidangkan frozen food   mcm pizza, nugget, corn sosej, mashed potato.. etc..  Air pulak susu perisa coklat & strawbery..Tapi buah ada jugak tp budak2 tu buang jer..Semua orang tak setuju cakap dia..dia cuba bercakap dengan orang atasan tentang pemakanan yang tak sihat tu..Dia diberi masa 1 minggu untuk perbetulkan keadaan tersebut yang mana setiap makanan mempunyai nutrisi, sodium, kalsium, protein bla2 yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah..


Next morning dia cuba serve ayam panggang vs pizza makcik kantin! HAHA..Just a few kids yang selera dengan ayam panggang dia..Yang lain2 semua hadap kat pizza mokcik yang telah mengeras sejak semalam..Ternyata dia kalah..They all dah terbiasa makan makanan mokcik yang tak sihat tu..


Lepas tu pulak dia kena fitnah ngn press..Muka dia terpampang depan paper..Semua staff kat sekolah termasuk principal marah la..sebab situ ada tertulis dorang bodoh dan menjengkelkan..JO try perbetulkan keadaan dan dia buat press statement nak perbetulkan keadaam..See bukan senang nak buka minda orang tentang apa yang ada dalam minda kita..Taknk ikut sudah..huhu


Then 1 lagi kes..Dia berkunjung ke rumah salah sebuah family yang obes ..Memang semua anak2 dia pakai size XXXL!! Dari kecik sampailah ke besar ! Korang tau apa makanan rutin dorang??


Dalam peti penuh dgn berkotak2 pizza frozen! Corn sosej! Daging burger! Fries! Donut segera yang digoreng lepas tu celup pulak salam sos coklat! OMG... Memang giler! Dorang langsung tak pernah makan salad..Setiap hari mak dia asyik menggoreng semua makanan tu..Lepas kena bambu ngn JO..Mak dia menangis sambil cakap " I Killed Them! " Ha tau pong mokcik *SANGAT MENGINSAFKAN SAYA


Korang tau JO buat apa..JO pergi tanam kuali yang dia selalu goreng..Salah satu sebab dorang obes sebab kuali tu la khenn..Tanpa kuali tersebut dorang takle goreng2 semua benda2 kat atas..hihi betul jugak..Rumah aku saje dah ada 3 kuali..kena tanam jugak neh HAHA


Then JO tu ajar la mak dia cara nak masak makanan sihat..Dia rebus pasta..Pastu dia buat salad..Pastu entah la aku tak nampak sgt..Kiranya healthy food la..Dia goreng pon dengan Olive Oil.. huhu..harus praktikkan dirumah..JO jugak bekalkah banyak resepi kat mak dia untuk praktiskan di rumah..


So kesimpulannya aku bukanla nak ikut cara JO tu nak pergi kesemua sekolah pastu nak kondem2 apa dorang masak..Kang kena pelempang ada..


Kita sebagai wanita yang memasak tuk family haruslah memilih makanan yang sihat tuk memastikan mereka mendapat apa yang sepatutnya..Pheww giler solehah..Heee..Especially tuk anak2 kita..Dah la siang kita makan kat luar dah..Malam pon nak tapaw jugak?? Erkkk kdg2 terkena pada diri sendiri..Semua orang tahu mostly kedai makan kat luar tu semua taruk perasa yang tak elok untuk kesihatan..Kita masak sendiri kita tahu la sihat ke tak kan?? Elakkan ajinomoto..Sy gembira sampai sekarang ajinomoto tak berani masuk umah saya sebab saya dah pancitkan tayar dia..KAKAKA..Bukan arwah mama pernah cakap dia malu kalau benda tu ada kat umah..Nasib baik mama tak cakap "i Killed Them Too!" HAHA..So aku mcm dah terbiasa masak tanpa ajinomoto walaupun setiap kali shopping tangan ni gatal je nak isi dalam trolley..Hehe..Alhamdulillah saya masih kental dalam keadaan macam ni. T____T


Kebetulan masa tgk tadi aku baru suap nugget..Pastu suap kat anak jugak untuk bekpes kami..Erkk tercekik jup..Unhealthy tahu?? Lepas ni masak lempeng je..HAHA..Kadang2 boleh kott..bukan tetiap pagi hadap benda ni..Tapi kalau time kerje tu sama jugak hadap makanan kat kedai makan..So malam la kita nak makan benda sihat...Nak goreng gunala olive  oil..Takpun minyak jagung..Skrg memang aku tgh praktiskan guna minyak ni untuk goreng sayur tapi goreng ikan aku tetap guna minyak sawit !..Sama jugak kan tak sihatnya..hehe..Jangan sampai pergi tanam pulak kuali belakang umah..Kang jiran nampak dia cakap kita tanam periuk api..!! TERRORIST !! HAHA..Tak salah kot berbelanja lebih demi kesihatan kita sekeluarga..
PEACE!!




#lepas ni kena kurangkan MEMbaking! Sebab byk lemak & gula..! Hehe..Kadang2 takpe kottttt T____T






Thursday, 13 December 2012

Spageti In d' House!

Makanan lagi? Yerla..kita mana boleh hidup kalau tak makan ye dak..sgt sinonim dengan kita hidup untuk makan..Heeee...


Malam tadi aku malas masak nasi lagi..Aku bwt spageti resepi baru..Selama ni aku buat tumis dengan cili kering + bwg merah + bwg putih + kuah spageti dalam botol tu..Tapi kali ni lain cket..sebab aku nak try yang lain..Aku tgk kat blog yang selalu aku tgk KAK NANI ! Resepi dia mostly memang sedap-sedap...Tak caya ce try..


Yer memang terbukti rasa dia lain bila ikut cara dia..Suka3...Len kali boleh buat cara ni..senang kottt..Tak payah nak beli kuah dlm botol tu lagi..Tapi laki den tak suka makan ni..tekak dia susah nak terima..Dah berapa kali aku ajar tekak dia makan ni tapi dia cannot go! Haha..Nak buat camne..Tapi kalau aku masak dia makan je..makan secara terpaksa sebab dah takde benda lain nak telan..Kadang2 jangan manjakan sangat laki ni nanti dia mengada2..mwahah...


Jom layansss gambar shayeee..


Atas tu aku tabur daun Rosemarry..Sebab oregano takde aku taburlah apa yang ada jer..Hehe..Not bad..ase rangup2 je bila gigit daun tu..Tapi takde pon ok.. hehe

Wednesday, 12 December 2012

Lebiulah MIL... =O

Hehe..Aku bukan nak membodek yer..Tak bodek pon dah dapat..Sayang MIL ketat-ketat! Huahuahua..


Dia belikan aku benda yang memang nak sangat...Ada kaitan dengan hobi baru aku..Huhu..Nak tengok????






Tadaaaa...hikhik..Mangkuk adunan..Lepas ni aku takde la pukul telur sampai tersembur kat baju! Sebab selama ni aku guna besen biasa je..dia cetek..Leceh bila nak buat adunan kek yang banyak..Mula la terpercik sana sini..Habis dapur aku yang dah sedia comot tu..Hehe..Dengan adanya mangkuk baru ni semua kerja menjadi senang...!! MIL kasi..Kau Hado??? HAHA







See boleh pukul telur yang banyak secara heaven! Hihi


Dia beli ni pon sebab masa dia tolong aku buat kek gula hangus dengan dia haritu..dia ada cakap bekas aku pukul telur tu kecik..tak sesuai..Hehe..Lepas tu bila kitorang balik kelantan baru2 ni..Aku terima ni dengan hati terbuka..Wahhh thanks a lot Ma !

~Nah, LOVES~

Bread Puding With Custard Sauce

Hey Uolllss! Tajuk omputeh tak tahan..I membaking lagi..Mak suka nyah! HAHA...Semalam belek2 resepi..Bila jumpa resepi idaman hati terus rasa berkobar-kobar nak buat..Rasa nak terbang dari ofis ke umah..Resepi tu aku amek kat SINI ..Ni antara blog yang aku follow & best ! Balik keje terus buat..Tapi sebelum tu singgah beli barang dulu der..Jumpa pulak pinggan cantik2 trus rembat & bayar tanpa memikirkan duit semakin nipis dalam wallet..Ngeeee  *Lantak janji aku pua T____T



 
Wah tak sabar2 aku nak tayang hasilnye..Hehe..Korang jangan beranggapan aku ni takbur & riak tahu..Ni semua nak menampilkan kepuasan pada diri sendiri lepas kita berusaha nak menjadikan sesuatu itu menjadi terbaik!Eh apa aku cakap ni..berbelit2 pulak..hehe..Tapi takpela tak suka tengok takpe jangan tengok..Im OK with that..Let me go! EH??Hehe...




Gambar sebelum masak..Aku perap dulu dalam sejam sebelum masuk dalam Oven..Disebabkan aku takde mangkuk santek tu..aku terpaksa guna loyang serbaguna ni HEHE..~Mangkuk CASSEROL in target Next Month! ~




Taraaa..Dah siap..Ready To Serve & Eat!




For Hubby...Dia cakap SEDAP!! Wow sebak saya ! HAHA




Yummy! Kredit to tuan punye resepi !




For 'IBU' Ameer..Harap dorang suka =)



So korang..Jom Try..Tak try tak tahu mcm mana rasa dia..Memang best makan sejuk-sejuk..nyaman sentiasa..Sesuai jugak tuk hidang waktu petang..Wahh kerlasss kau jah! HAHA..

MeLaTaH !!

Argghh stresss tau...aku pon tak sedar sejak bile mulut aku ni laju je melatah kalau terperanjat ke..tersampuk ke..ahdoii menci larrr....Kalau ayat yang kuar tu sedap didengar takpe..Boleh dimaafkan lagi..Pagi ni saja dah 2 kali melatah sebab hampir terjatuh! Arrhhgh! Ni gara2 aku terpijak kasut masa dukung Ameer..Sekali depan umah aku..takpe la aku sesorang..Takde orang dengar..Lepas tu elok pulak masa dukung Ameer nak hantar kat ibu dia..aku pijak lagi selipar kat umah orang tu..Cis! Dah hilang kewanitaan aku..HAHA..bikin malu saja hokay!


Korang nak tahu aku selalu latah apa? Nak tahu? Argghh kena tahu jugak !

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Tu Dia....MONYET!!! Ha kan..tak senonoh betul kalau orang dengar..Cis!




Setakat ni bos-bos aku entah brape kali kena monyet dgn aku..Padan lah muka sape suruh make me tanjat boboi! HAHA..kalau rasa nak kena sumpah jadi monyet cepat sergah aku..huahuhua


Eh aku tak suka la..nape benda ni jadi mcm habit..Depan orang lain pon aku selalu latah monyet! Malu taw!  Argghhh camne nak hilang kan habit yang tak senonoh ni..Kalau aku sebut ayat yg sedap di dengar takpe..ish2...Ya Allah permudahkanlah aku untuk lupakan monyet ni!



ITS NOT FUNNY HOKAY!!





Boleh pulak korang mandi secara berjemaah yerp!

Tuesday, 11 December 2012

#WW - Kaletah Si Kecikc

Umah tok kasim belah sana! HAHA

  
   ~Bestnye jalan2 tanpa ada orang kacau..Nak balik makan nasi tgh hari~

















Budak comel ni! Geram gile kat dia! Airish! Seliper tak tahan tangkap muat je

Ya Allah! So Sweet hokay! Nanti besar berminat tak kat anak acik? Haha

Dapat kenen kan jugak tapi sangat susah !



Citer MamaAmeer...

Phewww...fenat memekak hokeh! Lepaskan tekanan yang ada..Aku tertekan ke selama neh? Huhu..Sampai skrg asek terbatuk-batuk sebab gile kentang jaclyn victor memekak sama tadi...HAHA..Jangan ditanya masa bila aku memekak tu..Huahuahua..Kadang2 takpe kot..Nanti qada' balik..!! T___T

Since aku macam takde kojo nak dibereskan aku nak hapdet blog la..Rasanya agak lama aku abaikan laman sesawang aku ni..Kalau dulu asek nak hapdet je..Yerla banyak input aku nak letak..Dah lama aku tak membaking so entry aku pon slow semula macam awal tahun..hehe

Kan baru ni aku balik Kelantan..So budak kecik tu ramaila tukang layannya..Sampai naik lemak..Boleh demand2 nak pilih mana satu nak ajak jalan kat luar..Tarik je tangan mana dia suka pastu jalan la tanpa pikir kat mama dia dah..Huaaa..! Dia sgt enjoy balik sana..Mama & Papa pon amek kesempatan jalan2 berdua2..macam dolu2..Bukan senang tau nak dpt feel cintan cintun bila dah ada anak..Tapi kitorang g jalan Rantau Panjang je..Duk berdua celoteh pasal anak..hehe..Baru tinggal sekejap dah rindu la kat budak mashaaam tu..Tapi takpe dia happy je bila aku tinggalkan dia..Dia dah biasa ngn aunty2 dia..hehe

Sampai pintu masuk jem la pulak..Patutnya takde la jem macam ni..Hurm ropanya red warrior datang situ..Huh patutla khennnn...Hampeh2..Kalau tahu kitorang g jalan tempat lain..Memula plan datang situ nak beli beras..Kebetulan ada org kirim..Beras siam tu memang sedap..Tapi hubby cakap beli tempat lain takut nanti kastam cakap nak seludup beras..Tak pasal2 kitorang kena tahan kang..Hehe..

Kat Rantau Panjang ni tak pernah takde orang..Ramai je sokmo..Entah datang pelusuk mana aku tak tau..Macam-macam jual..Tapi mostly semua peniaga tu orang siam yg terror cakap melayu..Kitorang jalan2 cuci mata jer..akak ipar aku kirim kukus tapi den lupa daa..dia cakap nak merajuk setahun..Mwahaha..next time hokay..jangan duk kalut..aku akan dtg lagi raya cina nati..Insyaallah =)

Tapi kat situ ada benda yang aku suka..Aiskem!! Memula rasa awkward giler..Jakun pon ada..Macam2 dia isi..Bila rasa memang best! Datang situ bila nampak je terus beli..Dua hengget je taw! Nak tgk???? 


Jom layannzzz gambar syayeee..

See...Mcm best kan? Memang best tau..dalam tu mcm2 ada tapi tak nampak sangat..Dua Hengget je tau! Kalau kat sini Tutty Fruity je pon dah berbelas hengget besar tu


Sambil2 tunggu hubby pilih baju aku sempat jugak snap gambar ni..malu jgk sebenarnya..Mcm jakun pulak hehe


 Okla..takmo melalut ..Daaaa

The Legend 12.12.12

Woah..woah..woah..cantek kan tarikh ni?

12.12.12
~Must do something weird~
 
Hehe..perlu ke? Bukan apa senang nak ingat kalau buat benda-benda yang boleh tinggalkan sweet momentos ! Agak2 ada ke orang buat kenduri kawen hari ni..Huhu..Memang senang nak ingat anniversary kalau mcm ni..Tapi kalau dah nama pelupa tu tarikh cantek mcm mana pon tetap tak ingat ye dok? Kalau baby lahir tarikh ni pon ok gak..Ramai orang ingat befday dia pastu dapat banyak hadiah..hehe..Bertuah tuan badan..So apa lagi..come on baby.kick2!! HAHA..

Benda pelik yang aku dah buat hari ni..Punch Card aku merah! Huh stress mak! Tapi bukan salah orang lain..salah tuan badan..yang sentiasa melengah2 kan mandi..pastu nak iron baju la..pastu dengan traffic light semua merah...memang takde ong ma!

Takpe sekarang awal lagi..Banyak jam lagi aku boleh manfaatkan..Hihi..Seyesly tatau nak buat apa..Kohnon2nye nak jadikan tarikh ni D'Legend lah..Huhu..Poyo seh..Hauhau..suka hati hamba la.. =)

Okla takmo mengarut..Eh lupa nak gtau..aku dah tak upload gambar dalam blog ni sebab memory dah full! Selama ni aku ingat boleh meng'upload' sesuka hati..Sekarang aku kena compress semua gambar balik..Arggghhh stressss lagi! Takde keje cari keje!


Tuesday, 4 December 2012

FunFair Time!

Malam tadi kami memekak lagi ..Kali ni my hubby pergi sekali..Ameer pon aku angkut sekali..Yerla sape nak jaga dia pulak nanti..Tapi dia ok je duduk dalam bilik gelap tu..Dulu memula nak bawak dia risau jugak takut dia tak tahan bunyi kuat..Gelap ke..Tapi sekali pergi dia yang pegang mic dulu..hakhakhak..owh anakku jangan bercita-cita jadi penyanyi hokay! Penyanyi dalam bilik gelap takpe mcm mama & papa..hikhikhik..Dia suka lagu anak kg & untuk dia (najwa latif &sleeq) hehe..Tengah minum susu boleh bangun bila dengan lagu tu..Hehe


Malam tadi dia ada buat lawak yang kami pon tak sangka dia boleh buat mcm tu..Masa tu kitorang tgk tv..tetiba je dia buat mata dia juling ke tepi..Mula2 aku takut jugak apehal tiba2 juling ni..Rupanya korang tahu tak sebab apa??? Dia ejek cik su dia!! Adikkkk!!! Pandai sangat ejek orang..Cik su dia memang tgk tv mcm tu..Dah terbiasa kot..Tapi mata dia ok jer..ish2 ameer hazim..Sampai hati awk! Pandai sangat tu tiru orang..Budak sedang tu memang tengah menyerap segala apa yang berlaku depan mata dia..Cepat pick up then ikut cara orang..Hurm risau pulak..kalau tanpa sedar terajar anak benda yang tak elok..Jadila anak yang baik ye anak mama..Taknak ejek orang macam tu tahu!
Tak baik!

Owh lepas memekak tu kitorang singgah kat funfair..Funfair tu depan Kuantan Parade ni je pon..Alang-alang dah kuar biar sampai pagi! Hehe..Anak aku tu memang tak reti mengantuk..Selagi aku tak baring selagi tu la dia berlari2..hehe..

Jom layanzz gambar dak kecik byk songeh tu..tapi gambar tak clear..DSLR takde kottt!




Muka cuak..sebelum tu naik kuda pusing2 tu nangis





Mula stabilkan diri..





Weiii seronok sgt dia





Dengan Cik Su dia





Monday, 3 December 2012

Checkered Rainbow Cake!

Disebabkan ni citer kek pelangi aku punye citer pon nak colouful jugak..hihi...Selama ni aku tengok je kek pelangi ni kat blog2 orang..Nak jugak merasa kek colourful ni..Dah la cantik rasa sayang je bila nak makan..Bila datang perasaan rajin tu aku pon mulalah nak mengetest skill membaking lagi sekali..Kek ni aku buat ahad baru ni..Kat umah tgh ramai org orang sebab adik2 ipar aku tinggal sini weekend ni baru kitorang hantar dorang kelik kelante! Hehe..Kalau ramai orang confident la sket nak buat sebab nanti ramai yang tolong perabihkan kek tu..ceh budget sedap je kek dia huhu..


Aku amek resepi ni kat blog kak ita ni..Kat blog dia memang banyak giler resepi yang sedap2..Semuanya cantik2 tau dia buat..Aku ni ada angan2 nak jadi macam dia...Hehe..tapi jangan haraplah..Aku ni tangan memang tak berbedung ada je benda tak kena kalau buat kek..Tak selalu jadi..Contohnya kek yang ni..Aku gagal lagi..Kek ni bentat! Uwaaarghhh! Tension 100x...


Tapi nak tak nak aku kena truskan proses pembakaran.. Takkan aku nak buang pulak..Bila dah siap bakar semua lapisan aku pon deco la kek tu mcm chef2 lain buat..Hihi..Comot giler..Memang tak semengah betul keje mama ameer ni..Hihi..Tapi rupa tu ader la..cuma kek tu je yang kurang naik..Sepatutnya kek tu tinggi kalau aku gabungkan semua lapisan tu..Tapi yang aku punye ketot sebab kek tu tak naik dgn baik! Geram tau! Takpe aku nak repeat..Nak jadi cantik mcm orang lain buat..entah mana silapnya..Aku rasa aku dah follow resepi tu step by step..Huh


Kebetulan dorang kan ramai aku arahkan sorang2 kacau adunan mengikut warna febret memasing..hehe..senang kan..Macam happy je buat kek ni sebab dia bermain dengan warna..Kalau dia naik lagi aku happy..Rasa dia mcm ok tapi agak keras sikit..Dia tak gebu & lembut yang sepatutnya terjadi..cewah...


Jom layan gambar syayeeee.....


Adunan mengikut warna pelangi..Ramai yang tukang kacau..hihi



Ni antara step nak buat checkered..hehe konon2nya nk buat lain cketla..taknak buat belang2 biasa..



Tadaaa..siap..comot giler aku sapu cream+cheese..Aku nak cepat sebab nak masak nasi pulak..Padahal memang tak reti nak kasi cantek pon haha



Rainbow Checkered Cake!!



Close Up!!



Hihi..ada kisah sebalik petak2 tu..Laki aku ingat aku potong kecik2 then aku susun2 jadi macam ni..Tak kuasa aku hokey kalau step dia seremeh itu! Biar dia ingat aku buat mcm tu sampai bila2 nak suruh dia kagum aku lebih cket..HAHA
~sekian~





Nasi Carrot & Ayam Panggang Rosemarry!

Heee aku mengarang lagi..Macam takde kojo je aku ni kan..Tapi HAKIKATNYA kat sudut tepi meja aku ni 3 benda nak kena settle..Tapi aku takde mood lagi nak mula keje..boleh gitu? HAHA..main2 ikut mood pergi bukak hopis sendirila mama oi..Ok2..BAIK..


Dalam entry lepas jugak aku ada citer yang aku masak seperti tajuk diatas..Resepi ni dah dua kali aku buat..Memang renyah gile segala mak nenek nak kena isi..Tapi bau dia memang best! Rasa tu mcm biasalah aku ni ada je yang fail nye..Hihi..


Ayam tu aku panggang sekor..Tapi oven aku yang comel tu tak muat nak sumbatkan sekor ayam dalam tu..So aku guna alternatif lain..Kita mesti bijak merangcang baru suami sayang..!Haaa tetiba!
Kita guna pemanggang ajaib yer kawan2..HAHA..promote lagi? Takdela rasa bersalah sangat bila nampak terbiar tak digunakan..Hihi


Separuh aku panggang guna oven si comel (balut dgn aluminium foil dulu) separuh lagi guna pemanggang ajaib..Tapi hasilnya lain..kekeke..kalau guna oven ayam panggang tu ada kuah cket hasil daripada perapan rempah..Kalau guna pemanggang ajaib tu hasilnya kering..Nak mana satu? hehe


Nasi kali ni aku agak berjaya cket dari yang lepas tu..Dulu aku potong carrot tu kasar2..Sekarang dah halus2..Hihi..Well practice make perfect hokay! =)


Kita perap dulu..Then simpan dalam peti..Tapi sebelum tu balut dulu dengan plastik yang transparent tu..Ape ntah orang panggil


Hias dengan carrot



Taraaa.. siap! Dengan pemanggang ajaib semuanya jadi! kekeke


Nasi carrot & Ayam panggang rosemary!.. Takde kuah..so bolehla makan ngn tomyam! hehe