Saturday, 24 September 2011

Betul ke camtu?

Help help help helllllllppppppppppppppppppppppppppppp!!!

Ops salam dulu kan..Salam =)

Aku baru dapat tau citer yang tak sedap didengar neh..Ala...ni aku malas ni kalau dapat tau citer yang merundum jiwa ni...Aku ni dahla suka pikir bawak ke tido...

Persoalannya : Betulke cucuk ( for family planning ) tu hormon yang membuatkan kita gmoc?? betul ke weh..betul ke kawan2? Is it true?? bukan auta ke? aisssshhh aku dah salah step ni..Sebab baru ni dalam 3 minggu lepas aku ade amek cucuk tu..tak tau la plak aku nama dia dalam perubatan.yang aku tau org panggil cucuk perancang yang tetiap 3 bulan tuh...

Seyesly sebelum aku dapat tau effect dia aku dah pelik dgn perubahan diri aku neh..asek nak makan jer..isi perut ini terasa lapang mintak diisi...Ke aku ni yang memang kuat makan..Aku takoooot...Tapi sebelum aku cucuk aku dah survey dgn beberapa kwn opis..Mostly dorang makan pil ..Tapi aku ni jenis yang culas makan ubat...Masa pregnant pon kena makan ubat..Takkan lepas pregnant pon kena telan ubat lg..tp kali ni ubat dia orang cakap very straight..Tak boleh makan suka hati..Memang kena disiplin tol2! Kalau memain alamatnya check up kat klinik tiap bulan2 la kau hahaha..Biarlah dulu..yang sorang ni pon garu2 kepala dah (terbayangkan org yang beranak berderet2 tuh) Hurmmmm..mmg solute la kat ibu2 yang tiap2 tahun bukak kilang tak berbayar tuh...huhu...Sebab tu aku amek cucuk..senang every 3 month get the cucuk tu hahaha ( hancus grammar aku )

Back to the main topic

Ala camne ni? Risaunye aku ni..Laki aku dah siap sound suh control makan..Aku no hal bab tu..Tapi bila perasaan lapar tu datang nafsu aku makin menjadi2 la..Tapi skrg aku try makan dalam kuantiti sikit..Harap2 aku boleh control & maintain..Takmo la naik dah..Dahla lepas bersalin aku tak dapat berat normal aku semula!!! Kalau tambah KG lagi alamatnye mcm rasaksa gogon la aku bila jalan sblh en somi...hikhik...

Harap2 aku boleh maintain la berat camni..taknk naik dah..So pasni kena banyak exercise la..tapi bila? dah ada anak ni susah cket la nak beriadah camtu..( ceh alasan ) =)...Pandai2 la kau mama!


Jahatnye ko gelak kat aku kucing!- google-

6 comments:

Mak cik leez said...

aku pakai implanon...kalau ko betul nak rancang, elok pakai cam aku nih...3 tahun x yah duk pikir ape dah...memang ramai org kate cucuk ngn makan ubat leh gemoks... sebenarnya dulu aku nak cucuk..tapi bila aku p kat klinik lppkn, dia kata sayangnye sbb umo masih muda..kalao cucuk atau makan pil memang badan naik..kalau implanon memang tak naik badan tapi satu keburukan nya..haid tak teratur..kdg2 mai every month kadang 3 bulan skali baru mai..tu je lah keburukan dia..tapi cousin aku pakai, period dia ok jer..tgk body la kot...seyes aku cakap better ko try implanon...kao ubat sah2 aku memang tak de disiplin...karang kalo missed 1 mlm risiko besar nk lekat...

Mrs Hafidz'joo'Din said...

tu la lps ni aku nk stop dah..skrg ni pon aku punye period tak teratur pon dah.patutnye 2 mggu lps dah dtg..Implanon tu kos dia rm500 kan? Aku pernah baca gak tp takde budget lg masa tu..uhuk

nurulhanif said...

hi dd.. owh awk cucuk 3bln skli ek.. tu la.. sy dgr org kata pun camtu.. tp atas org kot.. ada sepupu sy tu xgemuk pun.. tp sy sndri xcucuk n xmkn ape2 pencegahan cz tkt gemuk wlaupun skrg dh gemuk(mkn byk).. sy skrg rncg sdri je.. hehe.. syukur la skrg msh xlekat lg.. hehe.. anak sy dh sethn 5bln.. hehe..

Mrs Hafidz'joo'Din said...

Hye nurul..mula2 dulu mmg taknk amek pape..tp ssh la hehe..Anak awk dah besar tu boleh la tambah yg ke 2 =)

Mak cik leez said...

aku dulu dalam 3ratus je buat implanon tu...bulan 11 nih aku dah kene buang..anak aku dah umo 3 tahun lebih dah skarang nih, astu ingat nak oakai pulak lepas tu...laki aku tak mau anak lagi..hahhah, penting untuk merancang d..nanti kalau terrrrrr...haa kan dahhhh terrrrrr jadi kilang ko..

Mrs Hafidz'joo'Din said...

Chewi tu nak adik dah tu..jgn pakai dah hehe..Ko bwt rm300 je ek..tahan lama kan 3 thn..pasni aku igt nak pakai tu la...risau gak neh..ko anak dah besar pon tak nak g..hihi