Saturday, 28 January 2012

" Kenapa Aku..Bukan Orang Lain"

Kadang-kadang bila kita ditimpa musibah mesti tak lari dengan pertanyaan " Kenapa Aku..Bukan Orang Lain" ? Tapi dengan musibah itulah kita terasa dekat dengan Allah s.w.t kan..Memohon penyelesaian dan pertolongan daripada-Nya..


Lately ni aku & femly tengah bersedih dgn penyakit Ibu..So kami anak2 kena tiap2 minggu balik kg..Tapi minggu ni aku ralat sgt tak dapat balik sbb kes sakit mata Ameer yg masih belum baik..Bengkak dia masih tak surut..Pernah 1 malam tu mata dia dua belah tak boleh buka..Bayangkan perasaan kami masa tu..Kalut tak yah ckp lah..

Aku balik keje petang tu mata dia lama ke bengkak..Kitorang hantar ke klinik biasa je sbb klinik pakar kanak2 masih tutup CNY punya pasal..Lepas isi ubat titis & antibiotik mata dia mcm lagi teruk..Dua2mata tak boleh bukak..Kul 12.30 mlm trus shoot ke KMC..Pastu plk doc cakap ward dah penuh dengan kereknya..Pastu dia ckp bahya ni..Pegang pon tak cakap mcm tu jer..Mahal sgt ke consultation kau tu ?? At least cakap lah elok2..Kitorang nak marah2 pon tak guna then trus pergi KPJ.

Sampai je KPJ doc pakar mata takde..so pergi jumpa Doc biasa jerla..Dia bagi beberapa ubat..dan dia jugak bwt appoinment kat klinik EYE MEDIC-pakar mata kat kuantan ni...Risaunya kami takyah cakaplah..Ni berkaitan dengan mata..Aku tak putus doa moga2 mata dia tak serious..

Hari esoknye kami pergi Eye Medic..Doc try bukak mata dia yang tak bengkak..Entah apa dia isi dlm mata tu..Pastu sebelah mata dah bleh bukak..Lega sekejap..Yang bengkak sebelah lagi tu still mcm tu..Masa doc bedung dia nak isi ubat aku pulak yang nangis bila dgr anak meronta2 kesakitan..Doc ckp kalau demam dia tak surut sebelum kul 6 pm dia kena admit ward..

Alhamdulillah demam dia surut tp mata yang bengkak tu still tak boleh buka..Pagi semalam kami pergi lagi Eye MEdic tu..nak mintak advise kalau2 dia kena masuk ward atau tak sebab mata dia masih bengkak..Then mcm biasa Ameer kena bedung masa isi ubat..Siap ada besi untuk support mata dia tuk buka..Aku mmg tak sanggup nak tgk..Sian sgt..Aku rasa nilah ujian yang paling berat tuk kami tgk anak sakit mcm ni..Doc ckp bengkak dia dah surut..kornea dia dah luka thats why mata dia tk boleh buka..Mesti sakit..Then doc bwt appointment lagi isnin ni..Mintak2 la dia semakin baik..

Sampai sekarang mata dia still tak boleh buka..bengkak pon masih lg tp mcm nmpk surut sikit..Selsema dia pulak tak hilang..Susu pon kurang minum..Makan apetah lagi..Ya Allah sembuhkan penyakit anakku ni..Dah tak sanggup tgk dia main sebelah mata..










4 comments:

Gadis Pastel said...

Kesian die...Syafakillah...

Mrs Hafidz'joo'Din said...

thanks kawan

NURULHANIF said...

kesiannya nya.. sbb ape tu.. izzah hr tu pun kena camni.. letak minyak gamat surut kejap.. pastu bengkak blk.. pastu nenek kata kena 'tunga' bhs ore klate,.. ty judin.. dia thu kot.. pastu letak kapur(yg mkn ngan sireh) pastu esoknya ok..cba try. sapu atas kelopak mata dia..

Mrs Hafidz'joo'Din said...

dia ni dah truk nurul..kornea dia luka..tp dah beransur baik..harap2 takde pape..kitorang ni dah puas risau dah..moga2 selamat sumenya