Wednesday, 5 February 2014

Jalan-Jalan Penang ~ Day 2 ( Toys Museum )

Yuhuuu.. Assalamualaikum... =)


Semangat tau nak update entry baru memandangkan blog berwajah baru..A Million thanks to my SIL BLOG DIA sebab bertungkus lumus buat blog ni jadi berguna semula..kehkehkeh..Ok entry kali ni nak cerita trip ke penang haritu..cerita lama je pon..Tapi boleh lah bagi tips2 siapa-siapa nak terjah penang pulak lepas ni..Inshaallah kalau berguna untuk kalian senang hati saya dapat menolong orang =)

Hari ke 2 berjalan di penang dah masuk 3 hari kitorang kat sini.. Sebab nak travel ke penang dah makan 1 hari.. huhu.. Pagi isnin tu kitorang jalan-jalan di toys museum. Bayaran masuk untuk masuk museum ni dewasa RM 15 & Kanak2 RM10. Bagi orang yang ada anak sedang 2-6 tahun memang sesuai sangatlah datang sini.. Memang berbaloi2.. Tapi masa ni aku je tak berbaloi sangat..Masa ni kepala sakit sangat2 sampai terpaksa papa dia kuar pergi cari panadol..Budak2 tu aku lepaskan je..Tempat ni bertutup..Inshaallah selamat. Lagipun memang seronok tengok budak2 ni muka teruja yang amat sangat. Tapi bukan budak2 je excited..bapak budak pon excited..Peringatan bila nak masuk sini make sure memory camera tu cukup sebab semua patung tu nak amek gambar..hihi..Jangan jadi macam abang ngah aku..Orang dah ke depan dia masih kat belakang belek patung2 tu sekor2..haha..Anak dah lari entah kemana..Sekejap ke otomen..sekejap ke car..sekejap ke superman..Memang syiokk giler..Korang memang takkan rugi..Tengok anak happy lagilah kita syukur sangat.

Jom layan gambar-gambar dalam ni..Tapi aku tak amik banyak sangat gambar patung2 tu semua sebab keadaan diri masa ni yang tak berapa best =P



Tengok muka sorang2 teruja tengok ular tu.. Ular tu patung sebenarnya..Yang hidupnye scorpion tu..


 
Sabar ye my heroes..Inshaallah nanti kita ada baby gurl pulak..huahua! verangan!





Apa pesen gitu dik??





Peace yoo..With Abg Aqem




Cecece papa..Sekali gorgon tu tumbuk melayang ke planet marikh LOL!





Dina Pon Nak jugak bergambar dengan Mr Spiderman!





CAR!! Tempat ni la dia teruja sangat..Sebab dia membesar dengan kartun ala2 macam ni..hewhew





Kereta buruk apa tuh??





See! Kartun animasi yang kiut miutt..geram! Mummy & adik dina interprem!





Run..run..& run




Kusyuk memasing layan kartun..1 2 3..hihi




Hp papa pon boleh tahan penuh dengan gambar kartun masa ni..huhu..




Ho yeah! Satisfied to be here bebeh!




Haha lawak okeh papa! Grrrrrrr





Phewww..Verangan nak kuar tali dari tangan la konon2nya..Spiderman2 mama =)




Milna! Budak arab yang lepak sama dengan aku kat tepi dinding sebab sakit kepala..Papa dah berangan nak buat jadi menantu..huahuahua



Ha kau..terduduk akhirnya..hehe



Haaaa..bestkan..hihi syok terlebey pulak tuan blog ni..Tak payah pikir2..kalau jalan penang mesti masuk sini..memang BEST! Sebenarnya kitorang plan lepas pergi sini nak melawat War Museum pulak..tapi masa pon tak mengizinkan..Kitorang singgah kat Jalan Penang nak beli sourvenir untuk kawan2.. 


Lepas tu kitorang plan nak bergambar kat Armenian Street.. Tapi masa tu jalan jem sangat..Gambar budak yang femes tunggang motor tu pon tak jumpa..Pusing -pusing pon tak jumpa..last2 nak buat kenangan kitorang berhenti je kat mana2 yang terjumpa art yang cantik2 tu.. Tapi masa ni dah panas..Papa dia je turun ambik gambar sementara aku snap dalam kereta je..Panas woo..Kuasa mak nak berpanas2 bagai..haha



Papa buget feeling ala2 retis yang tak diiktifar haha



Ni Gambar yg ke2 jumpa..Boleh la asal takde..huhu


Haaa.. dah puas jalan-jalan so dah sampai masa balik ke pangkal jalan..Masa ni kami gerak dari penang pukul 2..Memang panas..Kami balik naik feri..Haruslah sampai sini merasa naik feri..dengan kereta2 sekali masuk..huahua..Macam biasa anak aku teruja tengok air sebab dia hantu air sejak kecik =P











Ok naik feri ni free sebab kita dah bayar tol dia RM7 tu masa naik jambatan Pulau Pinang tu..huhu masyuk2.. 10000 kereta masuk dah berapa?? Aku kayooo! Haha sempat lagi kira2 duit orang.. Masa kitorang nak naik feri ni smooth je trafik dia sebab orang tak ramai..Kalau musim cuti sekolah mesti Q panjang lah.. Lepas kuar daripada jeti tu kitorang singgah beli jeruk untuk buah tangan..Dah kompem pergi penang mesti kena borong jeruk Pak Ali..Orang cakap jeruk kat jeti lebih murah dari kat pulau..So memang betullah..1kg RM13 je berbanding sana RM15..Kalau jeruk nasir RM10 jer..Makcik jual jeruk tu cakap beza antara jeruk Pak Ali dengan Jeruk Nasir ni Pak Ali dibuat oleh orang melayu dan tanpa bahan pengawet. Jeruk Nasir pulak import dari cina tapi guna nama melayu sebab tu murah sikit..Wallahualam..Kalau salah pergi cubit makcik tu HAHA. Rasa dia ermm laki aku suka yang Nasir tu sebab ada masam2 sikit berbanding Pak Ali yang manis2 sikit..Lain orang lain citarasa kalau nak tau kena lah beli 2-2..huhu


Ok sebelum keluar penang sempat lagi makan nasi kandaq lagi..Abg aku cakap tak puas lagi nak makan nasi kandaq tu..huhu aku ikut jerla walaupon tekak dah kembang telan nasi mamak..huahua..Kitorang singgah Restoran Subaidah antara restoran yang agak glemer kat sini.



Harga sepinggan ni RM11.00 =(


Erkk aku rasa macam mencekik je harga nasi sepinggan ni..Beras dia cantik kan..tapi taktau lah memang nasi macam ni mahal kot..Rasa dia?? Ermm aku kan tak gemar kari so aku ameklah lauk telor ikan dgn sotong ke tapi tetap tak boleh terima..huhu..Tapi abang aku memang suka ya ampunnn..Sampai dia songlap nasi aku sebab tak cukup..Tapi memang sedap kot bagi orang yang penggemar kari..Ini syurga kari..yeayy! haha


Ok stop sini dulu..Habis dah cerita pasal penang..Next entry will be update soon..Inshaallah =)


#shortvacayincameron
  @didiameer..haha sempat lagi promote insta =)

3 comments:

ct aman said...

yeayyh! makde brjaye! tq ye review blog i!muahahaha

Mrs Hafidz'joo'Din said...

muehehehe..hoyeayy!

CT Humairah said...

hurm mmg gitulah harganya. org penang pun skali skala gak makan :D