Wednesday, 15 May 2013

Caramel Nut's Crunchy

Salam..

Best..best..memang best..Resepi yang sangat simple & cara nak buat memang mudah.. Resepi ni macam biasa aku amek kat blog ni Kak Ita .Nama tu aku reka sendiri..hikhik..Macam2 nama dah biskut ni..tapi mak aih harga barang2 dia..Nak beli sorang tu memang kena  pikir banyak kali..Aku beli share dgn member office..Tepung dia tu 500grm 23.80! Dapat bwt 2 adunan jer..Huarggghh belum pernah dalam hidup aku beli tepung semahal ni..Ingatkan tepung kek tu la yg paling mahal selepas tepung gandum..hihi.. Itu belum masuk harga almond, kuaci hijau tu..kuaci putih tu..biji bijan..erkkk..Patutlah orang jual mahal biskut ni..huhu..Takle nak salahkan penjual..

Tepung ni akan menjadi  karamel yang akan melekatkan kekacang2 tersebut.



Bahan2 yang digunakan..Dalam bekas tu tepung tadi la..Aku dah bahagi 2 dgn member =)


Malam tadi lepas solat terus aku ke dapur..Tak sabar giler nk buat biskut ni..Dari kat office lagi aku tak sabar nk balik sebab nak menerai resepi simple ni..hehe..

Bila bakar je memang semerbak harum dalam rumah..tetiba je berubah jadi hangitttt!!! Jangan ingat sungai yang tenang takde buaya ok..Jangan ingat resepi simple nk mampos ni akan berjaya buat kalau buat perangai mcm aku..Letak dalam oven pastu biar je sampai bunyi kting! 



Ni la hasilnya orang over confident macam aku! =P

 
 Bila aku tengok hangus camtu..Frust giler..Adeyy..Aku membaut pembaziran tanpa disengajakan..hukhuk..laki aku pulak tak nyempat2 nak makan..makan la yang hangus tu dgn si kecik tu..Suka sangat gayanya..hehe..Gasaklah korang..taknk sangat tunggu loyang lain..Bila masuk loyang kedua aku turunkan suhu sikit & pasang api bawah je dulu..Dah tengok karamel dia cair aku terus keluarkan dari oven..


 
Ni la hasilnya loyang ke2..boleh la kan =)





Biskut ni crunchy giler..dia memang tak tebal mcm bepang kacang yang kita makan tu..dia agak nipis..Dan dengan campuran semua bahan tu dia jadi sgt sedap! hehe..Bila makan memang taknak stop..Rasa nak mengunyah jer..  




p/s : Dah buat paper work dgn member, berangan nak jadi penjual ni plop! hehe..Kena komited & seyes..InshaAllah berjaya! Yeahhh! Kepada peminat biskut ni nantikan kemunculan kami nanti.. Pastinya takkan menghampakan =). Kpd Kak Ita..Tqvm kerana tidak jemu2 share resepi yg sangat sedap.
Bai!



4 comments:

Anonymous said...

salam.. blh share berapa suhu nk bkr bskut ni? n brapa lma nk bkr tu?

Mrs Hafidz'joo'Din said...

W'salam.. Saya bakar suhu 150'c selama 10 minit.

modahmorah said...

salam... jadi ke nak jual biskut ni? tgok mcm sedap je... klu boleh dpt utk raya ni best jugak...

Anonymous said...

Salam,

Just nak bagitahu saya ada jual Tepung Florenta di www.KedaiTepung.my

Terima Kasih