Tuesday, 20 October 2015

Ala- Ala 'Shell Out' dari Rumah

Assalamualaikum & Hai

Baru-baru ni aku saje menerai makanan yang dah jadi viral kat FB..hihi. Hati teringin nak makan.. Tempatnya jauh sangat nak pergi..ongkosnya pulak dah comfirm mencekik..Kang tercekik nak bayar baik kita buat secara jimat =P. Pasal halal haram kedai dia tu korang tanya lah sendiri..tak berani aku nak komen..Pandai-pandailah cari kesahihannya..


Kebetulan abg aku cakap nak datang..So aku dengan gembiranya nak masak gaya femes tu..haha..Bukan apa dah memang teringin sangat dan nak cuba gaya baru makan tanpa pinggan..huhu..Sebab kalau nak makan aku laki bini je memang tak jalan..Laki aku bukan jenis pemakan sangat..Silap silap aku lah jadi tukang clear dok sorang kekoh kaki ketam..Kalau ada anak buah aku yang debab tu lagi syok..memang dia lah tukang clear..dia suka bukan kepalang kalau bab tukang clear makanan. Tengok body la beb! Sado ke tidaakk! =)

Resepi aku google je..Kalau nak ikutkan memang lebih kurang haje kita masak sebelum ni.. Aku takde la ikut sebijik sebuntat resepi tu..Bila tengok gambar original shell out pon lain. So rupa sipi sipi tu ada lah.. Nak rasa betoi pegi jengah damansara lah wei..Poket tu jangan lupa =O. Bila buat sendiri terasa lah penjimatan kat situ. Bahan-bahan aku beli tak sampai RM100 pon.. Believe it Or Not! Cayalah!

Dia punye bahan-bahan pon aku beli mana yang ada kat kedai area rumah aku je.. Nak cari scallop, yabbish , bamboo clam , octopus comel ke haram aku jumpa sini..Aku beli apa yang ada haje..Seafood kat kedai area rumah aku ni boleh tahan freshnye..cuma clam (lala) je kurang fresh.. yang frozen punye..So masak dia memang lain sikit dari menu lain..Aku letak serai banyak..halia dan daun limau purut nak buang rasa tak fresh dia tu..Alhamdulillah sedap je tekak kitorang makan..Cait puji diri sendiri..HAHA.. 


Jomlah tengok presentation makan atas meja aku =P. Oh ye parchment paper tu aku beli kat bakery yang aku selalu pergi tu je,, Dia tak de yang besar gedabak macam kat shell out tu..Dia ada size macam ni je..Boleh lah 5 jelai cover meja aku tu.. Lima helai tu rm5.30..huhu. Macam membazir kat situ.. last lah aku buat keje membazir kat situ. Yang best tak payah basuh pinggan! Lepas makan ponyok ponyok sumbat dalam tong sampah. Kan nampak heaven di situ =P



Ok jom layan gambar . Lets Shell Out Dari Rumah Ku Syurgaku!
-
-
-
-

-
-





























1 comment:

Norain Omar said...

Salam,

My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

Thanks :)